Dagje uit met het centraal bureau
Afscheid Wil Schmitz
Afscheid van Zeil.
Van Zeil was burgemeester van Heerlen. Op 3-8-1993 nam hij afscheid, dat was zijn verjaardag en tevens mijn verjaardag. Als medewerker beeld en geluid werd ik gevraagd het te filmen, met mijn eigen materiaal, want dat had de gemeente niet.
Eerst was er een of andere lezing in de schouwburg, daarna een receptie van het plebs, dus de ondernemers en bestuurders van Heerlen, bij enkele die ik weet heb ik de naam gezet. Zoals mijn neefje Leon Frederix, toen voorzitter van het bestuur van het Arbeidsbureau in Heerlen.
Wiertz die toen nog geen bisschop was dat werd hij 1 maand erna, kwam op me af met de vraag om hem te filmen, want hij werd de toekomstige Bisschop, waarop ik zei, ik film degene die ik wil en niet die jij wil. Ik had hem allang erop staan, maar dat wist hij niet.
Na het plebs kwamen de verenigingen opdraven, brandweer enz. Dat gebeurde buiten en na afloop het gewone volk. Weer in de schouwburg. Er is nog een band van maar die heeft de gemeente Heerlen, band 1 hebben ze nooit gekregen, waarom niet, tja, hadden ze me niet onterecht moeten ontslaan. En ze hadden me niet betaald.
Dat kwam zo.
Op een dag kwam het hoofd interne zaken dhr. Thelen een vergaderen bijwonen die we elke maandag hadden. Tijdens die vergadering werden we er op gewezen dat we ten alle tijde copyrechten moesten vragen, of de toestemming van de maker als er foto's of films werden gekopieerd, ik vroeg nog en als de koningin komt, dan ook was het antwoord. Duidelijker kan toch niet.

Nu gin van Zeil afscheid nemen, en hadden ze hem een videorecorder cadeau gegeven, die arme sodemieter kon er zelf geen kopen, nu moest ik een paar banden kopiëren, daar deed ik een rekening bij want de maker was niet te bereiken, omdat die overleden was. Nou dat viel in geen goede aarde. Want dat moest voorniks, nee zei ik tegen de secretaressen van Thelen, hij heeft gezegd, zelfs de koningin moet betalen en hij is niet meer dan de koningin. Dus de rekening bleef, toen belde het hoofd, hij dacht toen dat ik de rekening wel zou intrekken en ik deed dat niet, want ze kunnen veel van me zeggen, maar ik ben niet corrupt. Toen dus het afscheid voorbij was, werd ik ontslagen. Ben ik verhaal gaan halen bij Jeroen van Gestel toen wethouder en hebben ze Thelen hoofd van de reinigingsdienst gemaakt, weg gepromoveerd. Met mij is het goedgekomen ik ben toen op de PABO terecht gekomen, waar ik een oude bekende tegen kwam Leon Souren ooit onderwijzer op de Doorkijk van Terwinslen, waar ik regelmatig kwam, omdat die toen met Apple werkte
. Het kan verkeren.
Ondanks dat ik het jaar erna ik allang weer voor de hogeschool werkte en ze op het archief iemand anders hadden als medewerker beeld en geluid, kwamen ze me toch weer vragen om het Cabaret van 1995 op te nemen.
De hoofdrol is hier weggelegd voor Roger, een blinde receptionist van de gemeente Heerlen.
Er is een nieuw bestuur aangetreden bestaande uit Jos Zuidgeest PvdA (reeds overleden) Paul Simons, waar ik mee bevriend was ooit PPR toen voor Groen Links, Wil Houben van de VVD nu burgemeester van Voerendaal en René Sijben voor D66.
Op het einde komen 2 buitenlandse correspondenten in beeld via een zogenaamde straalverbinding, gewoon van te voren opgenomen band, een trucje van mij, maar wel met een perfecte timing.

In 1993 heb ik even voor het stadsarchief gewerkt. Het ambtenaren beroep was niks voor mij. Je hebt 2 soorten mensen, mensen die uit zich zelf werken en mensen die een opdracht nodig hebben en een ambtenaar hoort bij de tweede groep. Ik werkte er niet meer maar toch kwamen ze me vragen of ik het nieuwjaars cabaret van de gemeente Heerlen kon opnemen. Ik raakte bevriend met de regisseur. Toen mijn vader overleed ving hij me op, de familie liet het zoals altijd afweten, waar ik was was de pest uitgebroken. Ze hadden niet het fatsoen, om even voor 1 dag normaal te doen, even hun ijdelheid aan de kant te zetten, ik was het conflict niet schuld, dat was helemaal te danken aan Felicitas en de rest van het kliekje.

Mijn vriend is onlangs overleden, naar aanleiding van zijn overlijden ben ik begonnen om mijn banden te digitaliseren
.

In het filmpje wordt het bestuur van de gemeente Heerlen te kakke gezet. Op een leuke manier. Een Uniek filmpje uit een lang vervlogen tijd.
Een film gemaakt in 1934 met beelden uit 1928 hoofdzakelijk van de staatsmijn Wilhelmina.
Sanering Van de mijnterreinen van de Staatsmijn Wilhelmina en ON2 de film is van 1990 en nu zijn de ontwikkelingen toen al weer achterhaald, zo bestaat de renbaan niet meer. En is de skibaan overdekt.